Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lady Gagáról pár dolog:
 
Stefani Joanne Angelina Germanotta, művésznevén Lady Gaga (New York, 1986. március 28.) Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró. A New Yorki Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti tagintézményében tanult zenét, de félbehagyta tanulmányait és éneklésbe kezdett New York Lower East Side nevű részében. Szerződést kötött az Interscope Records cég tulajdonában álló Streamline Records lemezkiadóval, majd dalszövegíróként kezdett el dolgozni, és olyan előadóknak írt számokat, mint Britney Spears és a Pussycat Dolls. Az R&B-énekes Akon fedezte fel énekesi képességeit, és rávette, hogy kössön szerződést saját lemezcégével, a Kon Live Distributionnel.
Debütáló albuma, a The Fame 2008. augusztus 19-én jelent meg. Amellett hogy pozitív kritikákat kapott, sikerült első helyre jutnia Kanada, Ausztria, Németország, és Írország lemezeladási listáin, illetve a Billboard Legjobb elektronikus albumok nevű listáján. Első két kislemeze, a Just Dance és a Poker Face nemzetközi sikerek lettek, rengeteg helyen első helyig jutva a slágerlistákon és a Billboard Hot 100-as listáján. Az album később hat Grammy-jelölést kapott, melyek közül A legjobb elektronikus/dance album, illetve A legjobb dance felvétel kategóriákban aratott győzelmet. Lady Gaga 2009 tavaszán elindult első, The Fame Ball nevű világkörüli turnéjára. Tavaly ősszel kiadta második albumát, a The Fame Monstert, rajta az egész világon kitörő sikert arató Bad Romance-szel, mely az album első kislemeze lett. Az album népszerűsítésére elindult második turnéjára, a The Monster Ballra.
Lady Gagára olyan glam rock zenészek hatottak, mint David Bowie és Freddie Mercury, illetve popzenei előadók, mint Madonna és Michael Jackson. Az énekesnő elmondta, hogy a divat is egyik fő inspirációi közé sorolható. 2010 májusáig több mint 11,5 millió albumot, illetve több mint 40 millió kislemezt adott el világszerte.[1][2] 2010 májusában a Time magazin a világ 100 legnagyobb hatású embere közé sorolta.[3] 2010 júniusában pedig negyedik helyre került A 100 legbefolyásosabb és legnagyobb hatású híresség nevű Forbes-listán, amelyen az énekesek között a második helyen végzett.[4][5] A közösségi oldalak tekintetében ő a legnépszerűbb híresség - Twitter-oldalát közel öt millióan követik, és az élő személyek közül neki van a legtöbb rajongója a Facebookon.[6]
 
 
Lady Gaga  01